Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(43)
Forma i typ
Książki
(43)
Poradniki i przewodniki
(32)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(29)
nieokreślona
(13)
wypożyczone
(4)
Placówka
Biblioteka Zdzieszowice Dzieci
(2)
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
(40)
Biblioteka Januszkowice
(1)
Biblioteka Rozwadza
(1)
Biblioteka Żyrowa
(1)
Czytelnia Zdzieszowice
(1)
Autor
Kieżun Bartek (1976- )
(4)
Kluczniok Klaudia
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bugno Patrycja
(1)
Bylinowska Justyna
(1)
Chadwick Janet (1933- )
(1)
Clark Maxine
(1)
Dullat Julia
(1)
Dymczyk Beata
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Franconeri Silvana
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Hangel Ewa
(1)
Heckel Kristina
(1)
Ingels Darin
(1)
Jackson Michael (1942-2007)
(1)
Jakubionek Marcin
(1)
Jarowicz Ewa
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Katschke Judy
(1)
Kowalczyk Marcin (tłumacz)
(1)
Kozik Tomasz
(1)
Kozłowski Mieczysław
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Kucharski Radek
(1)
Kłoskowska Irena
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewiński Piotr
(1)
Lipnicki Sergiusz
(1)
Lowery Ryan
(1)
Machla Dariusz
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Majer Ewa
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Muller Christin
(1)
Murawski Franciszek Cezary
(1)
Mączyńska Magdalena (bibliotekarz)
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Purja Nirmal (1983- )
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Riedl Matthias
(1)
Rynio Jorn
(1)
Schmilewski Salla
(1)
Smulko Jadwiga
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Socha Natasza. Domino
(1)
Strzelczyk Tomasz
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tarnowska Ewa
(1)
Trausner Walter
(1)
Wilson Jacob M
(1)
Wolański Robert
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Zaręba Andrzej
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zasieczny Przemysław
(1)
Ładocha Daria
(1)
Łebkowski Marek
(1)
Łuczaj Łukasz (1972- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(18)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(40)
Kraj wydania
Polska
(43)
Język
polski
(42)
Odbiorca
Dorośli
(4)
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura włoska
(2)
Literatura austriacka
(1)
Temat
Kucharstwo
(8)
Zdrowe odżywianie
(7)
Kultura stołu
(5)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Atrakcje turystyczne
(4)
Podróże
(4)
Żywność
(4)
Dietetyka
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Kulinaria
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Kultura
(2)
Potrawy
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Stawy (anatomia)
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Wielkanoc
(2)
Żywność przetworzona
(2)
Agroturystyka
(1)
Ajurweda
(1)
Barbie (postać fikcyjna)
(1)
Borelioza
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Cukrzyca
(1)
Czosnek
(1)
Depresja
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Galaretki owocowe
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Kartonowe kartki
(1)
Kociołek
(1)
Kociołek nad ogniem
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia turecka
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Pieczywo
(1)
Piwo
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy z woka
(1)
Przepisy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Purja, Nirmal (1983- )
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Ryby
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Soki
(1)
Tarczyca
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Turystyka winiarska
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Winnice
(1)
Wyroby z mięsa
(1)
Wódka
(1)
Zaburzenia depresyjne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Znakowanie żywności
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Śmierć
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(2)
Europa
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Grecja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Karakorum (góry)
(1)
Polska
(1)
Portugalia
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(18)
Poradnik
(12)
Przewodnik turystyczny
(6)
Relacja z podróży
(6)
Album
(2)
Autobiografia
(1)
Książka zabawka
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Psychologia
(1)
Rymowanki
(1)
Szkic literacki
(1)
Vademecum
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1115)
Psychologia
(735)
Socjologia i społeczeństwo
(345)
Religia i duchowość
(279)
Podróże i turystyka
(264)
Kulinaria
(43)
Medycyna i zdrowie
(256)
Edukacja i pedagogika
(224)
Rozwój osobisty
(217)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(212)
Kultura i sztuka
(129)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(118)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(112)
Biologia
(106)
Geografia i nauki o Ziemi
(91)
Etnologia i antropologia kulturowa
(85)
Hobby i czas wolny
(65)
Kultura fizyczna i sport
(62)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(55)
Literaturoznawstwo
(49)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(47)
Styl życia, moda i uroda
(38)
Filozofia i etyka
(37)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(27)
Architektura i budownictwo
(26)
Praca, kariera, pieniądze
(25)
Fizyka i astronomia
(24)
Zarządzanie i marketing
(23)
Nauka i badania
(21)
Ochrona środowiska
(18)
Archeologia
(15)
Dom i ogród
(15)
Językoznawstwo
(15)
Media i komunikacja społeczna
(15)
Transport i logistyka
(14)
Informatyka i technologie informacyjne
(13)
Inżynieria i technika
(12)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(7)
Chemia
(7)
Matematyka
(6)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Poradnik
(2)
Religia
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Architektura
(1)
Informatyka
(1)
Przestępczość,kryminologia
(1)
Reportaż
(1)
Zwyczaje i obyczaje
(1)
43 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska uczta to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów. Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli? [https://www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 913(479.22):663.2/.3
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka - Poznań : Publicat, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 613.2
Książka
W koszyku
Mity żywieniowe / Justyna Bylinowska. - Kraków : Wydawnictwo M, 2021. - 253 strony : ilustracje ; 25 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Indeks.
Co jeść, aby schudnąć? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa? Czy powinniśmy wykluczyć jakieś produkty z naszego jadłospisu? Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowsza?
Zazwyczaj myślimy, że wpisanie w wyszukiwarkę internetową podobnych zapytań rozwiąże większość naszych dylematów. Wątpliwości jednak zaczynają wtedy narastać. Pojawia się wiele sprzecznych informacji i opinii. Nie zawsze te, które znajdują się na pierwszych miejscach wyświetlonych przez wyszukiwarkę, są rzeczywiście wiarygodne. Bardzo często za doradzanie innym zabierają się celebryci lub osoby bez przygotowania dietetycznego. Umiejętnie korzystają oni z narzędzi promocji, ale opierają się na błędnych informacjach lub półprawdach. Jak nie dać się oszukać?
Autorka, bazując na rzetelnych badaniach, rozprawia się z powszechnymi mitami na temat poszczególnych produktów, suplementów, popularnych diet czy sposobów odżywiania. Wnioski ujmuje w postaci prostych rekomendacji, co jeść, a czego unikać. Dzięki tej książce każdy będzie mógł w sposób racjonalny, z korzyścią dla zdrowia, podejmować codzienne decyzje o swoim żywieniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 [Dietetyka] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe konserwowanie żywności / Janet Chadwick ; [tłumaczenie: Marcin Kowalczyk]. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2010. - 216 s. : ilustracje ; 23 cm.
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzyw Ciesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rok Nie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura. Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii — idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek. Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Zostań mistrzem kuchni włoskiej! Ponad 75 przepisów (krok po kroku) na wspaniałe dania z Półwyspu Apeninskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641.55(083.12)
Książka
W koszyku
Domowy wyrób alkoholu : ajerkoniak i nie tylko / [autor: Andrzej Fiedoruk]. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Dragon, 2024. - 64 strony : fotografie ; 25 cm.
Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite likiery, babcine nalewki, wódki czy napitki. Zebrane przepisy pozwolą wzbogacić domową kuchnię nie tylko od święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Aromaty, kolory i smaki kuchni włoskiej przedstawione w tej książce pochodzą z tradycyjnych przepisów włoskich kuchni regionalnych, wielokrotnie sprawdzonych w praktyce. Są tu potrawy na każdy stół, które zadowolą podniebienia wszystkich miłośników dobrej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641.55(083.12)
Książka
W koszyku
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka Kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty. Oto książka o miejscach, do których warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z lokalnych i naturalnych składników. Do tego regionalne przepisy przypominające o naszym kulinarnym dziedzictwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 913(438):64
Książka
W koszyku
"Kociołkowanie? A cóż to takiego? Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie". autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Netografia na stronach 327-330.
Borelioza to jedna z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób zakaźnych na świecie. Jak chronić przed boreliozą siebie i swoich bliskich? Jak walczyć z boreliozą, kiedy staliśmy się jej ofiarami?
Wystarczy spacer do lasu lub parku, żeby się nią zarazić. Atakuje podstępnie, bo jej objawy sugerują inne schorzenia. Dolegliwości przewodu pokarmowego, układu kostnego i nerwowego, bóle mięśniowe, objawy chorób autoimmunologicznych, a nawet stany depresyjne mogą być spowodowane właśnie działaniem groźnych bakterii boreliozy przenoszonych przez kleszcze.
Darin Ingles, sam zmagając się z tą podstępną chorobą, sięgnął po najnowsze badania, by stworzyć kompleksową propozycję nie tylko dla chorych, ale i dla tych, którym zależy na profilaktyce. Opracował skuteczny plan oparty na 5 krokach, pozwalający wzmocnić organizm i zniwelować objawy. Proponuje konkretną dietę, która ma poprawić funkcjonowanie jelit, kluczowe w walce z boreliozą. Pokazuje też, jak ważne jest unikanie toksycznych chemikaliów i pleśni.
Poznaj symptomy, które powinny cię zaniepokoić. Poznaj zasady, które pomogą zahamować rozwój bakterii boreliozy, a osoby zdrowe mogą uchronić przed zakażeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego w angielskim pubie nawet z najmocniejszą głową nie dotrwasz do północy? W którym z niemieckich miast jest najwięcej browarów? Czy Irlandczyk wypije piwo przez słomkę? Gdzie w Polsce rośnie najlepszy chmiel? I czy na pewno piwo robi się z chmielu? Międzynarodowa kultura piwa jest fascynująca, a Tyskie od lat stanowi jej nieodłączny element. Dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa w różnych zakątkach Europy, po których oprowadzi nas Michael Jackson, określony przez The "Wall Street Journal" „największym światowym krytykiem piwa”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 663.4:641.5
Książka
W koszyku
(Smacznie i zdrowo)
Jeszcze do niedawna zwyrodnienie stawów było schorzeniem dotykającym tylko starszych pacjentów. Niestety, wraz z rozwojem cywilizacji i niezdrowym trybem życia choroba atakuje osoby w coraz młodszym wieku. Charakterystycznym jej objawem jest ból i ograniczenia ruchomości stawów. Choroba zwyrodnieniowa jest przewlekła i nieodwracalna a do jej rozwoju przyczyniają się również inne schorzenia takie jak: otyłość, cukrzyca czy zaburzenia hormonalne. Nieleczona prowadzi do trwałego uszkodzenia chrząstek i do kalectwa. Dlatego tak ogromne znaczenie w jej zapobieganiu i leczeniu ma profilaktyka i odpowiednia suplementacja.
W książce znajdziemy praktyczne wskazówki, jak najlepiej chronić nasze stawy oraz proste przepisy na smaczne dania, które pomogą utrzymać je w dobrej kondycji i powstrzymać dalszy rozwój choroby.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.72 (Choroba stawów) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 126-[127].
Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także- a może przede wszystkim- informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in. jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na róznego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Z ksiązki dowiesz się: jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach, jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności, jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Barbie : książka kucharska / tekst Judy Katschke ; tłumaczenie Ewa Tarnowska. - Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, copyright 2018. - 95 stron : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
(Barbie)
W tej książce Barbie podzieli się z tobą ponad czterdziestoma pomysłami na przeróżne smakołyki. Każde danie jest łatwe w przygotowaniu, a przepisy wzbogacono pięknymi kolorowymi zdjęciami gotowych potraw. W środku znajdziesz pomysły na doskonałe przekąski, przepyszne obiady i wyśmienite desery!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hiszpania do zjedzenia / tekst i zdjęcia Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 300, [5] stron : ilustracje ; 28 cm.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / tekst i zdjęcia Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 302, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Bartek Kieżun napisał niezwykle pięknie i mądrze o moim kraju. Żałuję, że książka nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisywanych potraw, ale po to trzeba pojechać do Włoch, do czego Italia do zjedzenia znakomicie zachęca." (Tessa Capponi-Borawska)
"Włochy są jak tort wysoki do nieba. Żeby skosztować jego warstw nasączonych przeszłością, potrzeba cicerone na miarę Bartka Kieżuna. Smakosz i erudyta zabiera nas w podróż, w której historia, sztuka i kulinaria prowadzą do źródeł smaku." (Daria Pawlewska)
"Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek prezentuje dania, o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a także śmiałe, autorskie modyfikacje znanych przepisów. Książkę dosłownie pochłonąłem." (Jacek Szklarek) [źródło opisu: okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / tekst i zdjęcia Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stambuł do zjedzenia / tekst i zdjęcia Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2021. - 286, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce „Stambuł do zjedzenia” miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale, dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) Śląsk Op. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) Śląsk Op. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej