Substancje dodatkowe do żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
wypożyczone
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
(3)
Autor
Bandoła Katarzyna
(1)
Bylinowska Justyna
(1)
Chmielewska Anna (alergolog)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pokrzywa Piotr (nauki techniczne)
(1)
Potocki Artur
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Zając Joanna (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(2043)
Lektura szkolna
(1753)
Literatura dziecięca polska
(1438)
Literatura dziecięca
(1276)
Rodzina
(1172)
Substancje dodatkowe do żywności
(-)
Relacje międzyludzkie
(1145)
Miłość
(1036)
Tajemnica
(1034)
Śledztwo i dochodzenie
(996)
Przyjaźń
(904)
Zabójstwo
(875)
Powieść fantastyczna
(625)
II wojna światowa (1939-1945)
(620)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(598)
Poezja
(540)
Biografie
(524)
Polska
(523)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(506)
Powieść przygodowa
(505)
Zwierzęta
(488)
Małżeństwo
(468)
Powieść przygodowa dla dzieci
(442)
Literatura dziecięca angielska
(438)
Trudne sytuacje życiowe
(436)
Relacja romantyczna
(427)
Uczucia
(423)
Horror
(418)
Literatura młodzieżowa
(414)
Życie codzienne
(412)
Dzieci
(402)
Sekrety rodzinne
(397)
Policjanci
(395)
Osoby zaginione
(367)
Literatura młodzieżowa angielska
(364)
Magia
(354)
Literatura dziecięca amerykańska
(352)
Opowiadanie dziecięce polskie
(346)
Poezja polska
(345)
Rodzeństwo
(311)
Prywatni detektywi
(308)
Wybory życiowe
(295)
Opowiadania dla dzieci
(293)
Żydzi
(287)
Opowiadanie o zwierzętach
(285)
Boże Narodzenie
(282)
Bajki dla dzieci
(270)
Literatura faktu
(256)
Literatura polska
(254)
Przestępczość zorganizowana
(253)
Bajka dla dzieci najmłodszych
(252)
Matki i córki
(252)
Dziennikarze
(244)
Nastolatki
(244)
Pamiętniki polskie
(244)
Dziewczęta
(241)
Humor
(236)
Podróże
(233)
Historia
(232)
Bajkoterapia
(230)
Śmierć
(222)
Władcy
(213)
Uprowadzenie
(211)
Arystokracja
(210)
Książki dla najmłodszych
(207)
Polacy za granicą
(207)
Nauka czytania
(205)
Samorealizacja
(205)
Dokumenty dźwiękowe
(200)
Komiks dla dzieci
(196)
Akcja powieści
(194)
Książka w języku angielskim
(194)
Literatura dziecięca francuska
(192)
Literatura
(189)
Książki mówione
(188)
Literatura podróżnicza polska
(188)
Wojna
(187)
Język polski
(183)
Seryjni zabójcy
(182)
Mężczyzna
(181)
Ludzie a zwierzęta
(177)
Śląsk
(173)
Poezja dziecięca polska
(168)
Psy
(164)
Opowiadanie polskie
(163)
Zemsta
(163)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(162)
Dramat polski
(158)
Publicystyka polska
(155)
Pisarze polscy
(154)
Wiara
(151)
Dziadkowie i wnuki
(145)
Czarownice i czarownicy
(144)
Szczęście
(144)
Kartonowe kartki
(141)
Bajki o zwierzętach
(140)
Zdrada
(140)
Dziecko
(139)
Samotność
(139)
Wierszyki dla dzieci
(139)
Literatura rosyjska
(138)
Gatunek
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Podręcznik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Mity żywieniowe / Justyna Bylinowska. - Kraków : Wydawnictwo M, 2021. - 253 strony : ilustracje ; 25 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Indeks.
Co jeść, aby schudnąć? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa? Czy powinniśmy wykluczyć jakieś produkty z naszego jadłospisu? Czy żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowsza?
Zazwyczaj myślimy, że wpisanie w wyszukiwarkę internetową podobnych zapytań rozwiąże większość naszych dylematów. Wątpliwości jednak zaczynają wtedy narastać. Pojawia się wiele sprzecznych informacji i opinii. Nie zawsze te, które znajdują się na pierwszych miejscach wyświetlonych przez wyszukiwarkę, są rzeczywiście wiarygodne. Bardzo często za doradzanie innym zabierają się celebryci lub osoby bez przygotowania dietetycznego. Umiejętnie korzystają oni z narzędzi promocji, ale opierają się na błędnych informacjach lub półprawdach. Jak nie dać się oszukać?
Autorka, bazując na rzetelnych badaniach, rozprawia się z powszechnymi mitami na temat poszczególnych produktów, suplementów, popularnych diet czy sposobów odżywiania. Wnioski ujmuje w postaci prostych rekomendacji, co jeść, a czego unikać. Dzięki tej książce każdy będzie mógł w sposób racjonalny, z korzyścią dla zdrowia, podejmować codzienne decyzje o swoim żywieniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 [Dietetyka] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 126-[127].
Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także- a może przede wszystkim- informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in. jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na róznego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Z ksiązki dowiesz się: jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach, jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności, jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach. Indeks.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664.014(07) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej