Jakimowicz-Klein Barbara
Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(5)
Księgozbiór
(3)
Forma i typ
E-booki
(5)
Książki
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
(3)
Autor
Konopnicka Maria
(271)
Roberts Nora (1950- )
(244)
Słowacki Juliusz
(218)
Fabianowska Małgorzata
(212)
Drewnowski Jacek
(200)
Jakimowicz-Klein Barbara
(-)
Sienkiewicz Henryk
(175)
Zarawska Patrycja
(171)
Prus Bolesław
(169)
Popławska Anna
(162)
Praca zbiorowa
(158)
Steel Danielle
(152)
Disney Walt
(150)
Mickiewicz Adam
(147)
Orzeszkowa Eliza
(136)
Kraszewski Józef Ignacy
(127)
Morsztyn Jan Andrzej
(125)
Żeromski Stefan
(121)
Spirydowicz Ewa
(117)
Lenartowicz Teofil
(111)
Andersen Hans Christian
(109)
Chotomska Wanda
(109)
Courths-Mahler Jadwiga
(100)
Fabisińska Liliana
(99)
Zimnicka Iwona
(99)
Mazan Maciejka
(98)
Szulc Andrzej
(98)
Włodarczyk Barbara
(98)
Marlier Marcel
(96)
Webb Holly
(94)
Wilusz Tomasz
(92)
Gomulicki Wiktor
(91)
Brzechwa Jan
(90)
Rzehak Wojciech
(85)
Delahaye Gilbert
(84)
Jaczewska Edyta
(84)
Montgomery Lucy Maud
(84)
Możdżyńska Aldona
(84)
Kniaźnin Franciszek Dionizy
(83)
Siewior-Kuś Alina
(83)
Szal Marek
(81)
Pintara Maciej
(80)
Kraśko Jan
(79)
Ujejski Kornel
(79)
Urban Miłosz
(77)
Hitchcock Alfred
(76)
Ross Tony
(76)
Masterton Graham
(75)
Cussler Clive (1931-2020)
(74)
Tuwim Julian
(74)
Chmielewska Joanna
(73)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(73)
Kochanowski Jan
(73)
Clark Brenda
(70)
Januszewska Aleksandra
(70)
Rawinis Marian Piotr (1953- )
(70)
Adamus Ludwikowska Jolanta
(69)
Czechowicz Józef
(69)
Dobrowolski Patryk
(69)
Williams Sophy
(68)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(67)
King Stephen (1947- )
(67)
Pedersen Bente
(67)
Bourgeois Paulette
(66)
Kowalczyk Agata
(65)
Myśliwy Agnieszka
(65)
Baudelaire Charles
(63)
King Stephen
(63)
Ochab Janusz
(63)
Strzelec Małgorzata
(63)
Lenin Włodzimierz
(62)
Lien Merete
(62)
Lien Merete. Zapomniany Ogród - saga
(62)
Supeł Barbara
(62)
Żukowski Jarosław
(62)
Beaumont Émilie
(61)
Lange Antoni
(61)
Sandemo Margit
(61)
Christie Agatha
(60)
Drabik Wiesław
(60)
Gawryluk Barbara
(60)
Polkowski Andrzej
(60)
Simon Francesca
(60)
Makuch Maria
(59)
Praski Łukasz
(59)
Marciniakówna Anna
(58)
Nawrot Bogumiła
(58)
Gardner Urszula
(57)
Mróz Remigiusz (1987- )
(57)
Marcinkowska Alicja
(56)
Lindgren Astrid
(55)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(55)
Kabat Jan
(54)
Królicki Zbigniew A
(54)
Olejnik Donata
(54)
Stefaniuk Małgorzata
(54)
Gralak Anna
(53)
Iwaszkiewicz Jarosław
(53)
May Karol
(53)
Widmark Martin
(53)
Clark Mary Higgins (1927- )
(52)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Aktywność człowieka
(1)
Alergia
(1)
Astma oskrzelowa
(1)
Chleb
(1)
Geriatria
(1)
Gerontologia
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pieczywo
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Alergia u dzieci i dorosłych / Barbara Jakimowicz-Klein. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2015]. - 166, [2] stron : ilustracje ; 19 cm.
(Zdrowie i Uroda)
Bibliografia s. 165-166.
Książka pt: Alergia u dzieci i dorosłych. Profilaktyka i skuteczne metody leczenia autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein kierowana jest do szerokiej rzeszy odbiorców zarówno dorosłych jak i dzieci, a zwłaszcza do rodziców borykających się z tym trudnym schorzeniem. To znakomite kompendium solidnej wiedzy podzielonej na dwie części.Pierwsza część książki dotyczy alergii u dorosłych, druga część dotyczy alergii u dzieci i kierowana jest do rodziców. Podział taki ma związek z tym, że alergia jest często dziedziczna i dotyczy zarówno rodziców, jak i ich dzieci.Z książki ułożonej w pytania i odpowiedzi dowiecie się, skąd się bierze alergia, jak jej zapobiegać, jak leczyć, i jeśli już nas dotknie: jak z nią żyć.Z badań wynika, że w Polsce co trzecia osoba boryka się z różnymi przejawami alergii. Spowodowane jest to zmianami w środowisku naturalnym, nowoczesnymi kuracjami antybiotykowymi, sposobem odżywiania.Ogólnie alergia zarówno u dzieci jak i dorosłych, to rodzaj uczulenia, które charakteryzuje się specyficzną nadwrażliwością organizmu na zetknięcie z alergenem zwanym często antygenem. Jest to obcy, bioaktywny czynnik wywołujący niewłaściwą reakcję immunologiczną naszego organizmu. Istnieje wiele rodzajów alergii, które mogą przybrać postać wziewną, kontaktową, pokarmową.Alergeny znajdują się praktycznie wszędzie - w powietrzu, wodzie, pokarmie. Alergia atakuje nas niezależnie od wieku i płci i dotyczyć może każdego. Książka, którą trzymacie w ręce, za pomocą pytań i odpowiedzi wyjaśnia wiele zagadnień związanych z alergią u najmłodszych, zwłaszcza z najczęściej spotykaną u niemowląt alergią pokarmową. Chodzi o to, że układ trawienny dziecka nie jest jeszcze w pełni sprawny i nie radzi sobie ze wszystkimi składnikami pożywienia. Na uczulającą go substancję reaguje kolkami, wzdęciami, dolegliwościami układu oddechowego, a nawet atopowym zapaleniem skóry.Książka odpowiada też na zagadnienia alergii u dorosłych, kiedy osoba uczulona reaguje w sposób patologiczny na substancje, które u innych nie wywołują żadnych objawów. Działanie niepożądane naszego organizmu na alergeny objawiać się może katarem, atakami duszności, wykwitami na skórze, łzawieniem, a nawet wstrząsem anafilaktycznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616-056 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 613.98 [Geriatria]
Książka
W koszyku
Upiecz swój chleb / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Weltbild, 2011. - 228, [4] s. : il. kolor. ; 22cm.
Bibliogr. s. [231]. Indeks.
Pieczenie chleba w domu stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Chleb z własnego pieca wspaniale smakuje i jest zdrowy, bo nie zawiera polepszaczy ani konserwantów. Smakowity i różnorodny, słodki lub słony, z ziołami, na drożdżach, zakwasie, z proszkiem do pieczenia- propozycji jest wiele. W jednym bochenku może się znaleźć nawet kilka gatunków mąki, wzbogaconych pysznymi dodatkami. Przepisy zawarte w tej książce z pewnością zainspirują Cię do tworzenia własnych kompozycji. Spróbuj! To będzie twój wielki kulinarny przebój.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Zdzieszowice Dorośli
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Opis: Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej – wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy! Z pewnością warto zajrzeć do tej książki!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych witamin i składników mineralnych? Czy stosowanie odpowiedniej diety wpływa na sprawność naszego umysłu? Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. W swojej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja, a także - co najważniejsze – przedstawiła wpływ diety na sprawność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a nawet stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, żeby poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, aby usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się „zapominalstwa”? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki. Koniecznie do niej sięgnij!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej